موشک و GPS (قسمت دوم – موشک کروز)
۶ آبان زادروز پدر موشکی ایران، سردار شهید حاج حسن تهرانی مقدم است.حسن تهرانی مقدم در ۶ آبان ماه ۱۳۳۸ در محله سرچشمه تهران متولد شد. او پس از طی تحصیلات مقدماتی، موفق به اخذ مدرک کاردانی و کارشناسی در رشته مهندسی صنایع شد.
وی که در اولین روزهای تشکیل سپاه پاسداران به عضویت آن درآمده بود، در دوران جنگ عراق و ایران نخستین فرمانده توپخانه سپاه و بنیانگذار آن بود.
پس از آن تهرانی مقدم توپخانه را به حسن شفیعزاده سپرد و خود به یگان موشکی سپاه رفت و مسئولیت یگان موشکی را بر عهده گرفت. او همچنین در تشکیل و بنیانگذاری فرماندهی موشکی سپاه تأثیرگذار بود. حسن تهرانی مقدم با پایان جنگ وارد تحقیقات و توسعه فعالیتهای موشکی سپاه پاسداران شد و در سازمان جهاد خودکفایی سپاه به عنوان مسئول سازمان مشغول به کار شد.
ساخت چند موشک در واحد موشکی سپاه تحت مدیریت او انجام شد و بدین خاطر برخی از همکارانش به او لقب پدر موشکی ایران را دادند.
تحصیلات
حسن تهرانی مقدم، در مقطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی مشغول به تحصیل بوده است. وی در مرحله نخست در سال ۱۳۶۹ مقطع کاردانی و سپس در سال ۱۳۷۴ در دوره کارشناسی مهندسی ریختهگری در این دانشگاه دانشآموخته شد.
شهادت
حسن تهرانی مقدم در ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۰ بر اثر انفجار زاغه مهمات در پادگان شهید مدرس در شهرستان ملارد، به همراه جمعی دیگر از همکارانش شهید شد.آنچه که امروز از توان موشکی داریم، حاصل خون این شهید بزرگوار و هزاران شهید دیگر است، روحش شاد و یادش گرامی باد.
موشک کروز چگونه کار میکند؟
موشک یکی از ابزارهای سیاسی یک کشور برای اعمال قدرت است.لزوماً هر ابزار جنگی برای تجاوز به خاک یک کشور نیست.انواع موشک بکار گرفته شده در تاریخ جان میلیونها نظامی و غیرنظامی را گرفته است.سیاست هر کشور در ابتدا دفاع از تمامیت ارضی خود و داشتن توان دفاعی در مقابل هرگونه تهدید است.موشک کروز از فناوری مرگباری بهره میبرد که هنوز هم از آن استفاده میشود.در این مطلب سعی داریم پس از بررسی نحوۀ کارکرد موشک کروز، به ارتباط آن با GPS بپردازیم.
فناوری یک موشک و اجزای آن به همراه بهرهگیری از دانش، دستاوردی بزرگ برای یک کشور محسوب میشود.انواع مختلف موشک در دنیا به کار گرفته میشود که هر کدام مختص از بین بردن اهداف خاصی هستند و برای از بین بردن این اهداف طراحی و ساخته شدهاند.
هر موشک از یک کلاهک جنگی حاوی مواد منفجره، مخزن سوخت، موتور یا راکت، باله، هدایتگر و هدف یاب تقسیم میشود.در واقع موشک از موتوری بهره میبرد که خود یک راکت است و آن را میتوان یک راکت هدایت شونده معرفی کرد.اما موشک کروز به جای راکت از یک موتور جت بهره میبرد.در واقع موشک کروز یک هواپیمای بدون سرنشین نیز تلقی میشود.
تفاوت بین موشک و راکت چیست ؟
موشک هدایت شونده یا به اختصار “موشک” ، پرتابه ای است که با نیروی خود کششی به سمت هدف پرتاب شده و در حین عملیات قابل هدایت است اما راکت یک پرتابه با نیروی خود کششی است که قابلیت هدایت را ندارد.
انواع مختلف موشک به طور کلی به دستههای زیر تقسیم بندی میشوند:
- هوابههوا
- هوابهسطح
- سطحبهسطح
همچنین موشکها از لحاظ سطح پایه پرتاب به موشک زمین پایه، موشک هوا پایه و موشک دریا پایه تقسیم میشوند.
مشخصه یک موشک کروز، دقت باور نکردنی آن است.موشک کروز میتواند ۱۰۰۰ مایل پرواز کند و یک هدف به اندازه یک خودرو در یک گاراژ را مورد اصابت قرار دهد.
موشکهای کروز نسبت به ردیابی بسیار تاثیر پذیر و قابل گریز هستند چرا که در ارتفاع پایین نسبت به زمین پرواز میکنند.
چهار سیستم به هدایت دقیق یک موشک کروز کمک میکنند تا به طور دقیق، هدف را مورد اصابت قرار دهد
- IGS : سیستم هدایت جبری
- Tercom : تطبیق حد فاصله بر روی زمین
- GPS : سیستم موقعیت یابی جهانی
- DSMAC : ارتباط در انطباق دهنده محل برخورد
تطبیق حد فاصله بر روی زمین (Tercom)
Terrain Contour Matching یا به عبارتی (Tercom) یک سیستم ناوبری است که عمدتاً توسط موشک کروز استفاده میشود.با استفاده از یک نقشه کنترلی که از پیش ضبط شده است، زمین مورد استفاده قرار میگیرد که اندازهگیریهای انجام شده در طول پرواز با ارتفاع سنج رادار سنجیده می شود.این سیستم از رادار استفاده میکند، همانطور با فاصله از زمین در حال پرواز است زمین را نیز تحت نظر دارد.
سیستم موقعیت یابی جهانی (GPS)
سیستم مکانیابی GPS نیز مکان نمای تمامی نقاط مورد نظر از نقطه پرتاب تا محل برخورد را با سیستم های فوق به اشتراک میگذارد تا برآیند این اطلاعات، دقت برخورد را به حداکثر برساند.
ارتباط در انطباق دهنده محل برخورد (DSMAC)
Digital Scene-Matching Area Correlation یا DSMAC سیستمی است که وقتی موشک نزدیک به هدف قرار میگیرد، موشک به یک سیستم هدایت ترمینال تبدیل می شود تا نقطه ضربه را انتخاب کند.
سامانه هدایت جبری
(Inertial Guidance System) یا به عبارتی IGS.سیستم IGS یک سیستم “شتاب پایه” استاندارد است.Tercom هم از یک پایگاه داده ۳D در روی زمین استفاده میکند.اما بطور صریح سیستم هدایت جبری بصورت مجازی یا فیزیکی توسط یک مجموعه دستگاه، فرآیند کنترل سامانۀ هدایت یک وسیلۀ پیشرفته نظیر کشتی، هواپیما، موشک، ماهواره و هر جسمی که نیاز به هدایت دور برد داشته باشد را پشتیبانی میکند.
پرتابگر موشک (Launcher)
هر موشک نیاز به یک پرتابگر دارد.معمولاً پرتابگر وظیفه پرتاب یک جسم پرتابه را دارد اما پرتابگر نقش ویژهای نیز دارد که شاید تا به حال آن را نشنیده باشید.
پروژهای به کلی سری که خیلی از کشورهای پیشرفته به دنبال هستند.
معمولاً پس از پرتاب یک موشک،پدافند دشمن ابتدا به دفع موشکها میپردازد ولی اقدام ثانویه، کشف نقطه پرتاب است.
در واقع پروژه به کلی سری، اختفای مکان پرتاب توسط پرتابگر است که فقط میتوانیم به این نکته اشاره کنیم برای اختفای محل پرتاب، پرتابگر نقش مهمی دارد.
موشک کروز تاماهاوک امریکا یک ابزار قدرتمند در انهدام اهداف دور دست است.جنگ موشکی یکی از استراتژیهای سران نظامی هر کشور است که با کمترین هزینه میتوانند اهداف خود را از بین ببرند.ایران نیز از دانش بومی این موشکها بهرهمند است و موشک کروز ایران نیز چندین سال است مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
پرتابگر موشک کروز (Air-Launched Cruise Missile) دقیقاً ۶.۳ متر طول داشته و موشک را تا ۲۵۰۰ کیلومتری پرتاب میکند.این موشک برای بمبافکن B-52 طراحی شده بود.موشک کروز دریا به هوا تاماهاوک (Tomahawk) موسوم به (SLCM) و تاماهاوک سطح به هوا موسوم به (GLCM) دقیقاً ۶.۴ متر طول، ۵۳ سانتیمتر قطر داشته که برد آن ۲۵۰۰ کیلومتر گزارش شده است.
پرتابگر دریا پایه
پرتابگر هوا پایه
پرتابگر زمین پایه
پیشینه موشک کروز
سه نسخه اصلی از موشک کروز در اواسط دهه ۱۹۸۰ در ایالات متحده تولید شد. همه این موشکها تک مرحلهای بودند و موشکهای توربوفن، با سرعت ۸۸۵ کیلومتر در ساعت (۵۵۰ مایل در ساعت) و وزن ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ کیلوگرم (۲۷۰۰ تا ۳۹۰۰ پوند) به کار گرفته شده بودند.
موشک کروز هنگامی که نزدیک به هدف قرار دارد، به یک سیستم هدایت ترمینال تبدیل می شود تا نقطه ضربه را انتخاب کند. نقطه ضربه می تواند توسط سیستم GPS یا Tercom پیش برنامه ریزی شود.این موشکها توسط یک سیستم ناوبری هدایت میشوند که در طول پرواز تواماً بهروزرسانی شده که نام آن را همانطور که قبلاً نیز گفته شده است Tercom مینامند.با استفاده از تطبیق حدفاصل هدف تا موشک بر روی زمین و ذخیره این اطلاعات بر روی هدایتگری در نقطه امن، میتوان هر هدفی را مورد اصابت قرار داد.
برای تماس با بخش بازرگانی این لینک را لمس کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.