- ۶۳۹
- ۰
- ۵ دقیقه
سیستم مانیتورینگ هوشمند چیست؟
زمانی که صحبت از مانیتورینگ و واحد نظارتی میشود، افراد اتاقکی با تعداد زیادی مانیتور را تصور میکنند و فردی که در حال رصد مانیتورها است. در چنین سیستمی احتمال بروز خطای انسانی چند درصد است؟ اپراتورها چگونه میتوانند حوادث برنامهریزی نشده را مدیریت کنند؟ موارد فوق تنها بخش کوچکی از چالشهایی است که سیستم مانیتوریگ سنتی در صنایع ایجاد میکند.
سیستم مانیتورینگ هوشمند و کنترل از راه دور که با عنوان صنعت مانیتورینگ نیز شناخته میشود با کمک تکنولوژی اینترنت اشیا IoT ، فناوری اطلاعات IT و سنسورهای دقیق عملیات جمعآوری، ذخیره و تحلیل دادهها بدون محدودیت زمانی را در یک بستر یکپارچه انجام میدهد.
این سیستم هوشمند باقابلیتهایی نظیر جمعآوری و آنالیز دیتا بهصورت ۲۴ ساعته و ارائه گزارشها در زمان واقعی فرایند نظارت بر وضعیت و عملکرد دستگاههای مختلف را در سازمانها و مراکز مختلف را با کمترین خطای موجود بر عهده میگیرد.
قابلیتهای شاخص سیستم مانیتورینگ هوشمند
مدیریت عملکرد تجهیزات مختلف: از طریق سیستم مانیتورینگ هوشمند مدیران میتوانند در هرلحظه به دادههای مربوط به تجهیزات متصل به شبکه دسترسی داشته باشند.
استفاده بهینه از منابع: سیستم مانیتورینگ هوشمند بهواسطه نرمافزار و سختهایی که دارد، فرایندهای دستی را تا حد قابلتوجهی برای تیمهای مختلف بهویژه بخشهای IT و مدیران اتاق سرور کاهش میدهد و زمان بیشتری برای رسیدگی پروژههای دیگر را ایجاد میکند.
بهبود ایمنی محل کار: خرابی و عدم ایمنی تجهیزات در صنایع میتواند تهدیدهای جانی برای اپراتورهای دستگاهها داشته باشد. سیستم هوشمند مانیتورینگ با کنترل در زمان واقعی و بهروزرسانی مستمر دادهها به میزان قابلتوجهی در ایجاد یک محیط کاری این نقش دارد.
کاهش هزینههای نگهداری: در یک مجموعه صنعتی آسیب در هر یک از تجهیزات میتواند به دیگر ابزار نیز آسیب برساند یا باعث ایجاد اختلال در فرایندهای تولیدی شود. از سوی دیگر تعمیرات فوری معمولا هزینه بیشتری به خود اختصاص میدهند و زمانبندی تجهیزات در صف تعمیر را بهم میزنند. سیستم مانیتورینگ هوشمند در این بخش نیز به کمک صنایع میآید تا با رصد تجهیزات و شناسایی ایرادات جزئی در کاهش هزینههای نگهداری تجهیزات صرفهجویی کند.
شناسایی تهدیدات ایمنی محیط کار: کنترل روتین تجهیزات و شبکه به مدیران چشماندازی میدهد که در صورت بروز رخدادی غیرعادی در طی فرایندها بتوانند تشخیص دهند که ایا مشکل به وجود آمده یک اختلال امنیتی محسوب میشود و یا چه اندازه عواقب جدی به همراه دارد.
نحوهی عملکرد سیستم مانیتورینگ هوشمند
هوشمند سازی سیستم مانیتورینگ سازمانها با بهکارگیری و برنامهریزی سرویسهای مانیتورینگ در راستای دریافت گزارش عملکرد تجهیزات و شبکه (اطمینان از سلامت دستگاه و شناسایی ایرادات احتمالی) یا وضعیت محیط (حرارت، فشار، دما و رطوبت) صورت میگیرد. در چنین شرایطی با تحلیل و بررسی اطلاعات دریافتی میتوان چرخه عملیات، وضعیت و شرایط محیط را کنترل کرد.
سیستم مانیتورینگ هوشمند از سه بخش اصلی تشکیل میشود:
اتصال برای جمعآوری دادهها: انتقال دادهها و اطلاعات در سیستم مانیتورینگ هوشمند توسط سنسورهایی که به تجهیزات و دستگاهها متصل هستند صورت میگیرد. با در نظر گرفتن این مسئله که جمعآوری دادهها به اتصالات صنعتی نیاز دارد، بهترین راه از طریق یک سیستم اتصال صنعتی استاندارد، از طریق پلتفرم اینترنت اشیا صنعتی عمل میکند.
مکانی برای پردازش و ذخیرهسازی دادهها: پس از جمعآوری دادهها نوبت پردازش و ذخیرهسازی اطلاعات است که معمولاً از دو طریق صورت میگیرد. در حالت اول دادهها بهصورت مستقیم به فضای ابری منتقل میشوند و در حالت دوم دادهها پردازش و سپس در قالب دادههای عملی به فضای ابری منتقل میشوند. در هر دو حالت پشتیبانی و کنترل از راه دور دادهها از طریق پلتفرم IoT یا اینترنت اشیا انجام میشود.
ساختاری برای اطلاعرسانی و ارائه دادهها به روش عملی: تحویل دادههای عملی ممکن است شامل داشبورد، برنامهها یا اعلانهای تلفن همراه باشد و شکل نهایی آن با توجه به ماهیت، وضعیت و رفتار دستگاه مشخص میشود. وجه مشترک اپلیکیشن های مانیتورینگ این است که هرگونه اطلاعات قابلاجرا را در زمان واقعی ارائه میدهند.
مزایای سیستم مانیتورینگ هوشمند و کنترل از راه دور
- سرعت عمل بالا و از بین رفتن اتلاف وقت و انرژی
- مانیتورینگ هوشمند و نظارت از راه دور پروژهها
- بهروزرسانی دادهها
- زیرساخت سختافزاری کمتر
- دقت بالای سنسورها
تاثیر هوش مصنوعی در مانیتورینگ هوشمند ناوگان
ادغام فناوری هوش مصنوعی و اینترنت اشیا با سیستم مدیریت ناوگان تحولی انقلابی در این بخش ایجاد کرده است. القای سیستمهای نظارتی ناوگان باقابلیتهای پیشرفته هوش مصنوعی، سطوح بیسابقهای از کارایی، ایمنی و کنترل را برای مدیران این بخش فراهم کرده است. چراکه در قلب راهحلهای مبتنی بر هوش مصنوعی، شبکه پیچیدهای از حسگرها و تجزیهوتحلیل دادهها قرار دارد که چشم اندازه بینظیری در زمینه مدیریت ناوگان در اختیار تیم دیسپچینگ قرار میدهد.
استفاده از سیستمهای هوشمند (اینترنت اشیا) برای نظارت بر رفتار راننده و دریافت هشدارهای مختلف گرفته تا تعمیر و نگهداری و خدمات پیشگیرانه خودروها، متریکهای قابلاندازهگیری را هم در کارایی عملیاتی و هم در ایمنی ایجاد میکند که درنهایت منجر ب افزایش بهرهوری ناوگان میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.