کامپیوتر خودرو (ECU) چیست?
  • ۴۸۰
  • ۰
  • ا۷ دقیقه

کامپیوتر خودرو (ECU)  چیست؟

همزمان با پیشرفت تکنولوژی ساختار داخلی خودروها نیز دستخوش تغییراتی شده است به طوری که امروزه در خودروها خبری از قطعات مکانیکی نیست. ابزار قدیم کارایی خود را از دست داده‌اند و پردازنده‌های الکترونیک کارامدتری جای آن‌ها را گرفته‌اند.

ECU یا کامپیوتر خودرو عملکردی مشابه با مغز انسان دارد. این ابزار وظیفه کنترل و هماهنگی بخش های مختلف خودرو را برعهده دارد.

ECU اطلاعات دریافتی را به واسطه سنسورهای فراوانی که در موتور و بخش‌های مختلف خودرو قرار دارد، دریافت کرده و پس از تحلیل و پردازش اطلاعات، آن‌ها را به‌صورت کدهای دستوری به بخش‌های مختلف می‌فرستند و با این‌کار باعث پایداری عملکرد خودرو را تضمین می‌کند.

علاوه بر پردازش اطلاعات، ECU وظیفه حفظ و نگه‌داری اطلاعات خودرو را نیز برعهده دارد.

سنسور های اصلی خورو

در خودرو چه سنسورهایی وجود دارد؟

سنسورهای زیادی در خودرو تعبیه شده است که وظیفه اصلی آن‌ها انتقال پیام است.

سنسورها بنابر جایگاه و موارد مصرف انواع گوناگونی دارند که از مهم‌ترین آن ها می‌توان به سنسور دور موتور، سنسور دمای آب خودرو، سنسور تعیین کننده وضعیت دریچه گاز، سنسور اکسیژن و سنسور مپ یا فشار داخل مانیفولد اشاره کرد.

سنسورهای اصلی خودرو:

سنسور دور موتور:

سنسور دور موتور که با نام ESS نیز شناخته می‌شود، وظیفه نظارت بر عملکرد موتور خودرو و ارسال اطلاعات به کامپیوتر خودرو (ECU) را برعهده دارد.

سنسور دور موتور یکی از سنسورهای کلیدی خودرو است به طوری که در صورت خرابی این سنسور، ماشین استارت می‌خورد اما روشن نمی‌شود.

سنسور دمای آب خودرو:

Coolant Temperature Sensor یا سنسور دمای خنک کننده خودرو که در اصطلاح با نام فشنگی دمای آب خودرو شناخته می‌شود، وظیفه پایش لحظه‌ای دمای آب خودرو را برعهده دارد.

این سنسور در مسیر مایع خنک‌ کننده آب رادیاتور تعبیه شده است و بروز ایراد یا خرابی در آن، تاثیر مستقیم بر عملکرد موتور خودرو دارد.

سنسور تعیین کننده وضعیت دریچه گاز:

سنسور موقعیت دریچه گاز Throttle position sensor روی بدنه دریچه گاز و نزدیک به استپر تعبیه می‌شود. وظیفه این سنسور اندازه‌گیری میزان باز شدن پولکی دریچه گاز است.

داده‌های دریافتی این سنسور به کامپیوتر خودرو ارسال شده و پس از تحلیل اطلاعات، میزان سوخت تزریقی و زمان جرقه‌زنی شمع‌ها مشخص می‌شود.

سنسور اکسیژن:

سنسوراکسیژن از دیگر سنسورهای کلیدی خودرو است که معمولا در اگزوز خودرو تعبیه می‌شود. سنسور اکسیژن متناسب با میزان اکسیژن  موجود در ولتاژی تولید می‌کند که در نهایت ECU یا کامپیوتر خودرو براساس ولتاژ تولیدی وضعیت احتراق سوخت را اندازه‌گیری کرده و متناسب با آن میزان سوخت ورودی به به موتور را تنظیم می‌کند.

این فرایند در نهایت منجر به بهینه سازی عملکرد موتور و مصرف سوخت خودرو می‌شود.

سنسور فشار داخل:

سنسور مپ (Map Sensor) از دیگر سنسورهای کلیدی خودرو است که در مجرای ورودی هوا به موتور خودرو تعبیه می‌شود، این سنسور به وسیله  یک شلنگ به دریچه ورودی هوا متصل می‌شود.

وظیفه سنسور مپ ارسال گزارشات از میزان هوای مکش شده به ECU خودرو است.

وظایف کامپیوتر خودرو ECU

کامپیوتر خودرو (ECU) چه وظایفی دارد؟

کامپیوتر خودرو براساس اطلاعاتی که از طریق سنسورهای تعبیه شده در موتو و باقی بخش های حیاتی خودرو دریافت می‌کند، می‌‌تواند نقش کلیدی در عملکرد بخش‌های مختلف خودرو داشته باشد.

برای مثال ثبت و نگهداری وضعیت خودرو، نظارت بر سرعت و شتاب خودرو، کنترل دور موتور خودرو، تعیین عملکرد مناسب خودرو در موقعیت‌های حساس بخشی از مهم‌ترین وظایف ECU به‌شمار می‌رود.

همچنین عیب‌یابی خودرو نیز از طریق ECU انجام می‌شود، به این صورت که کارشناس خودرو می‌تواند از طریق اتصال دیاگ خودرو به ECU به اطلاعات موجود در کامپیوتر خودرو دسترسی پیدا کند و با بررسی و تحلیل داده‌ها فرایند عیب‌یابی را انجام دهد.

محل نصب ECU در خودرو

ECU در کدام قسمت خودرو نصب میشوند؟

محل نصب ECU بر اساس نظر طراح و سازنده، در هر خودرو متفاوت است. در برخی خودروها کنار موتور و در برخی خودروها زیر داشبورد قرار می‌گیرد.

نکته‌ی حائز اهمیت در مورد این قطعه این است صاحبین خودرو در حفظ و نگهداری آن اهتمام بورزند چراکه ECU ها به دلیل گران قیمت بودن معمولا مورد سرقت قرار می‌گیرند و در صورت از دست رفتن ECU اصلی خودرو، جایگزین کردن با نمونه‌های غیر کارخانه‌ای مشکلات زیادی به همراه خواهد داشت.

سیستم کنترل فشار باد تایر(TPMS)،

سیستم کنترل فشار باد تایر (TPMS):

تایرها تنها بخش خودرو هستند که به طور مستقیم با سطح زمین در ارتباط بوده و فشار وزن خودرو را تحمل می‌‌کنند. بنابراین نقش کلیدی در حفظ امنیت و سلامت خودرو و سرنشینان آن ایفا می‌کنند.

سیستم کنترل فشار باد تایر(TPMS)، مخفف عبارت A tire-pressure monitoring system، راه حل کارآمدی است که به صورت تخصصی برای نظارت لحظه‌ای فشار وارد بر لاستیک طراحی شده و در صورت بروز تغییر فشار باد حتی یکی لاستیک این مورد را به راننده هشدار می‌دهد.

پیش از طراحی این سیستم تنها راه اندازه گیری باد خودرو استفاده از فشار سنج مخصوص تایر بود و اندازه گیری لحظه‌ای آن برای رانندگان مقدور نبوده.

حوادث زیاد ناشی از عدم تنظیم باد خودرو در طول زمان مهندسین صنایع خودروسازی را به طراحی سیستمی برای تسهیل کنترل لحظه‌ای باد لاستیک واداشت.

اهمیت کنترل فشار باد تایر

اهمیت استفاده از سیستم باد لاستیک:

فشار باد نامناسب می‌تواند منجر به کاهش عمر لاستیک‌ها، افزایش مصرف سوخت، عدم کنترل صحیح خودرو و حتی حوادث رانندگی شود. همچنین عدم رسیدگی به موقع به تنظیم نبودن باد لاستیک موجب آسیب‌های جدی به رینگ و تایر شده و با توجه به قیمت بالای این اقلام خسارات مالی جدی به جا می‌گذارد.

عملکرد سیستم کنترل باد لاستیک

سیستم کنترل باد لاستیک به چه صورت عمل می‌کند؟

همانطور که از نامش پیداست اساس کار این سیستم نظارت بر تنظیم بودن باد لاستیک‌ها است. این سیستم که به دو صورت نظارت مستقیم و غیر مستقیم قابل استفاده است، به صورت لحظه‌ای تنظیم بودن فشار باد لاستیک تمام چرخ‌های خودرو را کنترل می‌کند.

اگر فشار باد هر یک لاستیک‌ها از حد استاندارد کمتر شود، در لحظه از طریق علامت هشدار زرد رنگ نعلی شکلی که در پنل ابزار خودرو تعبیه شده است راننده را با خبر می‌کند.

سیستم کنترل باد لاستیک مستقیم چگونه عمل می‌کند؟

در این سیستم اطلاعات مربوط به باد هر لاستیک از طریق سنسورها به طور مستقیم به یک ماژول ارسال می‌شود و پس از پردازش در صورت مغایرت با حالت استاندارد، از طریق چراغ هشدار راننده را آگاه می‌کند.

از طریق سیستم کنترل فشار باد تایر مستقیم می‌توان، دمای تایر نیز اندازه‌گیری می‌گردد.

سیستم کنترل باد لاستیک غیر مستقیم چگونه عمل میکند؟

تفاوت TPMS غیر مستقیم با مدل مستقیم این سیستم در سنسورهای آن‌ها است. در این مدل از سنسورهای مشابه با سیستم ترمز ABS استفاده می‌شود.

این سنسورها اطلاعات مربوط به میزان چرخش هر چرخ را محاسبه کرده و پس از مقایسه با سرعت چرخ‌های دیگر، اطلاعات را به کامپبوتر خودرو ارسال می‌کنند.

کامپیوتر خودرو با تحلیل داده‌ها و براساس میزان چرخش هر چرخ تنظیم بودن باد لاستیک‌ها را چک می‌‎کند.

۰ پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *