- ۷۵۳
- ۰
- ۸ دقیقه
هر آنچه باید درباره RFID و NFC بدانید!
احتمالا در موقعیتهای مختلف اسم فناوری RFID به گوشتان رسیده است، تراشههای کوچکی که در اشیا تعبیهشدهاند و بهواسطه امواج رادیویی موقعیت خود را پیدا میکنند.
فناوری RFID برای بسیاری از افراد به عنوان ابزاری برای شناسایی اطلاعات هویتی و موقعیتی در نظر گرفته میشود. این تعریف بهعنوان یک تعریف ابتدایی درست است، اما RFID به عنوان فناوریای که انقلابی در مدیریت انبارداری، تأمین امنیت و سازماندهی کالاها به وجود آورده جزئیات بیشتری دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
RFID چیست و از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
تکنولوژی رادیو شناسه یا Radio Frequency Identification که به نام RFID شناخته میشود بهعنوان تکنولوژی بیسیم برای جابهجایی اطلاعات میان دستگاههای الکترونیک بهمنظور انجام کارهای متفاوت در سریعترین زمان ممکن استفاده میشود.
RFID بدون نیاز به هیچگونه تماس فیزیکی و خطوط انتقال با استفاده از امواج رادیویی فرایندهای دریافت اطلاعات و ارسال پیام را انجام میدهد. برچسبگذاری کالاهای مختلف توسط تگهای RFID به کاربران امکان میدهد موجودی و داراییهای خود را بهطور خودکار و منحصربهفرد شناسایی و ردیابی کنند.
تکنولوژی RFID ازنظر فنی در سه محدوده فرکانس مشخص عمل میکند و هر فرکانس مزایای خاص خودش را دارد که همین امر سبب میشود تا این دستگاه در موارد مختلف استفاده شود. NFC بهعنوان زیرمجموعهای از RFID، در محدوده فرکانس بالا از طیف RFID عمل میکند.
RFID از چه قسمتهایی تشکیلشده است؟
هر سیستم RFID ازنظر ساختار و پیچیدگی متفاوت است اما به طور کلی سیستم RFID حداقل از چهار مولفه تشکیل شده است.
خواننده یا اسکنر: هدف اصلی خواننده یا اسکنر جمعآوری و انتقال اطلاعات است. ارسال سیگنال و یکپارچهسازی محتوای تگ از وظایف اسکنر است.
تگ: تگها فرستندههایی هستند که در قالب یک برچسب روی یک بستر نصب میشوند. اطلاعات برچسب در مجاورت دستگاههای خواننده RFID اسکن میشود.
ازآنجهت که فرستنده در خود تگ RFID قرار دارد، محدوده خواندن برای برچسبهای RFID بر اساس عواملی ازجمله نوع برچسب، نوع خواننده، فرکانس RFID و تداخل در محیط اطراف یا سایر برچسبها و اسکنرها متفاوت است. برچسبهایی که منبع تغذیه قویتری دارند، محدوده خواندن بیشتری نیز دارند.
آنتن: هدف اصلی آنتن، تاباندن امواج الکترومغناطیسی تولیدشده توسط خواننده است و به همین ترتیب سیگنالهای فرکانس رادیویی را از فرستنده دریافت میکند.
نرمافزار: نرمافزار بستری را برای جمعآوری اطلاعات دریافت شده در این فرایند فراهم میکند. نرمافزارها انواع گوناگونی دارند و از اپلیکیشنهای نرمافزاری مدیریت موجودی گرفته تا نرم افزارهای حضور و غیاب کارمندان را شامل میشوند.
RFID چگونه کار میکند؟
فناوری RFID مانند بارکد عمل میکند، اسکنر RFID اطلاعات مکان و آیتم های برچسب گذاری شده را اسکن میکند. اما بهجای خواندن انعکاس نور لیزر از برچسبهای بارکد چاپی، از فرکانسهای رادیویی کممصرف برای جمعآوری و ذخیره دادهها استفاده میکند.
تگهای RFID شامل یک مدار یکپارچه و آنتن هستند که برای انتقال دادهها به دستگاه خواننده RFID مورداستفاده قرار میگیرند.
درنهایت، اطلاعات جمعآوریشده از تگها از طریق یک رابط به سیستم رایانهای میزبان منتقل میشود و در آنجا امکان بررسی و تجزیهوتحلیل آنها فراهم میشود.
کاربردهای RFID در صنعت:
با توجه به قابلیت بالای فناوری RFID در شناسایی، ردیابی و کنترل اشیا از راه دور، این ابزار در صنایع گوناگونی مورداستفاده قرار میگیرند.
کاربرد RFID در لجستیک و زنجیره تامین
استفاده از فناوری RFID گامی موثر در زمینه بهینه سازی زنجره تامین و فرایند لجستیک در نظر گرفته میشود. امکان دسترسی یکپارچه و لحظهای به اطلاعات مربوط به کالاها و انبارها در تولیدی ها و مراکز حمل و نقل منجر به افزایش کارایی، کاهش زمات تلف شده و کاهش خطا در فرایند حمل و نقل و ارسال میشود.
مدیریت موجودی و انبار: یکی از موارد پرطرفدار استفاده از تگهای RFID در انبارها است. سهولت مدیریت هوشمند انبارها، دقت در مدیریت و کاهش آمار سرقت در انبارها بخشی از کاربردیهای RFID در زمینه انبارداری و نگهداری تجهیزات است. امکان نظارت دقیق بر ورود و خروج کالاها، امکان انبارگردانی بر اساس تگهای RFID، افزایش امنیت و کنترل دسترسی ورود و خروج کالاها از کابردهای فناوری RFID است.
ردیابی داراییها: برچسبهای RFID برای مدیریت داراییهای ارزشمند و تجهیزات در صنایع نظیر تولید، مراقبتهای بهداشتی، ساختوساز و فناوری اطلاعات استفاده میشنود. این ویژگی به دسترسی به موقعیت و وضعیت فعلی همچنین سوابق تعمیر و استفاده از داراییها را برای صاحبین صنایع فراهم میکند.
کنترل دسترسی و امنیت: استفاده از کارتهای شناسایی باقابلیت RFID برای ورود به ساختمانهای اداری و مناطق امنیتی باعث افزایش امنیت و عدم ورود افراد غیرمجاز میشود.
پرداخت و تهیه بلیت برای وسایل نقلیه عمومی: به کارگیری سیستم RFID در حوزه حمل و نقل عمومی امکان پرداخت آسان تنها با ارائه یک کارت هوشمند را فراهم کرده است.
جلوگیری از عرضه کالای تقلبی: سیستم تائید کالا مبتنی بر RFID، با بررسی اطلاعات منحصربهفردی که در تگ RFID کالا ذخیرهشده است کالاها را شناسایی میکند و از همین طریق از عرضه کالاهای تقلبی یا کالاهای فاقد تاریخ انقضا در بازار جلوگیری میکند.
مراقبتهای پزشکی: پرسنل کادر درمان بهویژه در کلینیکهایی که از سالمندان و افراد ناتوان ذهنی مراقبت میکنند با چالشهای بسیاری برای کنترل رفتوآمد و جلوگیری از آسیبهای احتمالی مواجه هستند. استفاده از تگهای RFID یکراه حل کارآمد برای کنترل لحظهای بیماران و تأمین امنیت آنهاست.
فناوری NFC چیست و در کجا استفاده میشود؟
NFC مخفف عبارت Near Field Communication به معنی ارتباط نزدیک میدان است. NFC هم مانند RFID یک فناوری بیسیم باقابلیت برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات در فواصل کوتاهمدت است. این فناوری برای مواردی نظیر کنترل دستگاههای الکترونیک، پرداخت بیسیم و انتقال فایلها در وسایل الکترونیک نظیر تبلت و تلفن همراه، دستگاههای پرداخت بیسیم و کارتهای اعتباری بهکار گرفته میشود.
۵ کاربرد پر استفاده از فناوری NFC
NFC به دلیل قابلیت و مزیتهای بسیاری که دارد در زمینههای مختلف استفاده میشود. استفاده ایمن و آسان و بدون نیاز به تماس فیزیکی از مزایای استفاده از فناوری NFC است.
انتقال و اشتراکگذاری اطلاعات: در دستگاههای دارای NFC نظیر هندهلد صنعتی، گوشی های هوشمند و غیره تنها با نزدیک کردن دو دستگاه به هم میتوان اطلاعاتی ازجمله مخاطبین، عکسها، فیلمها و اسناد را بین دو دستگاه منتقل کرد.
پرداختهای موبایلی: پرداخت های موبایلی ایمن از قابلیتهای NFC است که در سرویسهایی مانند Apple Pay، Google Pay و Samsung Pay استفادهشده است.
احراز هویت و شناسایی: از NFC برای تشخیص هویت و شناسایی در مواردی مثل گذرنامههای الکترونیکی، بلیتهای الکترونیک استفاده میشود.
پرداخت وسایل نقلیه عمومی: استفاده از کارتهای هوشمند برای پرداخت وسایل نقلیه و صدور اسان بلیت اتوبوس و مترو از کاربردهای NFC در بهینهسازی حملونقل درونشهری است.
تامین امنیت و نظارت بر دسترسی: کارتهای مجهز به فناوری NFC در هتلها، ساختمانها و گیتهای ورودی منجر به تامین امنیت و جلوگیری از ورود افراد غیرمجاز میشود.
تفاوت RFID و NFC به زبان ساده
RFID در هر فرکانسی و استاندارد عملکرد بالا دارد درحالیکه NFC تنها در فرکانس ۱۳٫۵۶ مگاهرتز کار میکند.
فناوری RFID و NFC هردو برای برقراری ارتباط و جابهجایی اطلاعات در حالات پسیو و اکتیو استفاده میشوند.
RFID در حالت فعال یا اکتیو میتواند قابلیت انتقال یا سرقت اطلاعات را در مسافتهای طولانی مانند ۱۰۰ متر فراهم کند درحالیکه محدوده ارتباطی NFC تنها چند سانتیمتر است.
RFID از فرکانسهای رادیویی برای ارتباطات بهره میگیرد درحالیکه NFC نوع گسترشیافتهی RFID است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.