- ۸۹۱
- 0
- ۶ دقیقه
نقش دیسپاچینگ در صنعت امروز
در چشم انداز همیشه در حال تحول صنعت امروز، شبکه پیچیده ای از فرآیندهای به هم پیوسته وجود دارد که به طور یکپارچه یک عملیات را پیش می برد.
در میانه این شبکه گسترده، فرایندی حیاتی به نام دیسپاچینگ (dispatching) بهعنوان ستون فقرات مدیریت عملیات عمل میکند که هماهنگی و کارآمدی فرایندها را تضمین میکند.
به طورکلی میتوان گفت دیسپاچینگ یک سیستم مدیریتی است که هدف آن توزیع مناسب منابع و مدیریت برنامه های اجرایی است.
در این مقاله به کشف دنیای دیسپچینگ و تاثیر نقش همه جانبه آن در بخشهای مختلف یک عملیات میپردازیم.
دیسپاچینگ چیست؟
ممکن است برایتان سوال پیش بیاید “دیسپچینگ چیست و شامل چه فرایندهایی میشود؟”
دیسپاچینگ در صنایع مختلف عمدتا به عنوان فرایند مدیریت عملیات تعریف میشود.
به طورکلی دیسپاچینگ به منظور مدیریت عملیات حمل و نقل کالا و توزیع مواد اولیه برای تولیدکنندگان است که شامل کنترل تجهیزات، تخصیص منابع و کسب اطمینان از انجام فرایند لجستیک میشود.
معمولا دیسپاچینگ به اشتباه بهعنوان مدیریت لجستیک در تفکر عموم قلمداد میشود در صورتی که دیسپاچینگ یا مدیریت ناوگان تنها بخشی از عملیات لجستیکی است که با بهینهسازی استفاده از منابع و اطمینان از انجام بهموقع جابهجایی محموله، کارایی عملیاتی و رضایت مشتریان را در عملیات لجستیکی افزایش می دهد.
به همین دلیل امروزه بسیاری از سازمانهای حمل و نقل مجهز به سیستم دیسپاچینگ هستند و با بهکارگیری این تکنولوژی مدرن ناوگانهای خود را مدیریت میکنند.
علاوه بر نظارت از راه دور ناوگانهای حمل و نقل، دیسپاچینگ در صنایع مختلف نیز متناسب با نوع فعالیت صنعت، یک فرایند کلیدی و تخصصی بهحساب میآید که کنترل چرخه عملیاتی را در اختیار دارد.
از مهمترین نمونههای این صنایع میتوان به دیسپاچینگ در نیروگاه های بزرگ و شبکه های قدرتی مانند نیروگاهها و دیسپچینگ معدن اشاره کرد.
کاربرد دیسپاچینگ در صنایع چیست؟
کنترل چرخه عملیاتی و نظارت دائمی بر فرایند انجام عملیات مهمترین کاربرد دیسپاچینگ است. در حوزه لجستیک، مهمترین کاربرد دیسپچینگ بهینهسازی فرایند ارسال و تحویل محموله در زودترین زمان ممکن است.
پردازش سفارشات، تخصیص وسایل نقلیه و رانندگان به مسیرهای خاص، برقراری ارتباط با رانندگان، ردیابی محموله ها و برخورد با رویدادهای غیرمنتظره از دیگر وظایف تیم مدیریت ناوگان بهشمار میرود.
دیسپچینگ در کدام صنایع مورد استفاده قرار میگرد؟
از آن جهت که دیسپچینگ بخشی از عملیات لجستیک به حساب میآید، به طور گسترده در صنایعی که فعالیت آنها برپایه مدیریت کارآمد لجستیک و حمل و نقل متکی است بهکارگرفته میشود.
همچنین در صنایع معدنی، در زمینه تخصیص و گسیل کامیونها و کنترل کیفی محصولات معدن از لحاظ عیار و در صنایع تولیدی و نیروگاه های بزرگ و شبکه های قدرتی در زمینه کنترل تمامی بخش های نیروگاه ها اعم از تولید، انتقال و توزیع بهکار گرفته میشود.
مزایای دیسپچینگ چیست؟
دیسپچینگ به دلیل نقش کلیدی که در سیستم مدیریت ناوگان دارد، نقش چشمگیری دارد. بخشی از مهمترین مزایای دیسپچینگ به شرح زیر است:
- امکان اعلام مقصد حمل کالا به رانندگان به صورت انلاین
- اعزام نزدیک ترین خودرو به محل ماموریت
- کنترل و بررسی فرایند انجام وظیفه
- نظارت دائمی بر ناوگان و کنترل سلامت محموله
- امکان تعریف محدوده و سرعت مشخص به منظور مدیریت سوخت ناوگان سوخت و کاهش خطرات در طول مسیر
- ارائه خدمات به موقع و قابل اعتماد
- افزایش رضایت مشتری و ایجاد مشتری وفادار به سازمان
- برقراری ارتباط یکپارچه بین تیم نظارتی و رانندگان و به اشتراکگذاری به روز رسانیها را تسهیل میکند
- امکان گزارشگیری دقیق توسط مدیر دیسپاچینگ و بررسی چالشها و رفع آنها
- نظارت بر پایبندی بر قوانین سازمان و انطباق با استانداردهای صنعت
- تجزیه، تحلیل و بهینه سازی اطلاعات کاربردی به منظور بهبود تخصیص منابع و تصمیم گیری آگاهانه برای عملیات آینده
انواع فعالیت دیسپچینگ
فعالیت در حوزه دیسپچینگ به دو دسته تقسیم میشود:
- مدیریت لجستیک
- مدیریت افراد
مدیریت لجستیک:
مدیریت لجستیک در زمینه دیسپچینگ بر زنجیره تامین و بهینهسازی مدیریت سازمانها تمرکز دارد و فعالیت آن به شرح زیر است:
- مدیریت زمان و ارسال محموله در کوتاهترین زمان ممکن
- بهبود وضعیت تحویل محموله و جلب رضایتمندی مشتری
- برنامهریزی برای تحویل محموله
- نظارت بر رفتار راننده نظارت بر عملکرد در چارچوب قوانین
- مدیریت هزینهها و کاهش هزینههای درون سازمانی
چگونه دیسپچینگ را بهینه کنیم؟
بهینهسازی دیسپاچینگ شامل اجرای استراتژیها و استفاده از ابزارهایی برای افزایش کارایی و اثربخشی عملیات لجستیک است.
چند رویکرد کلیدی برای بهینهسازی فرایند دیسپاچینگ:
سیستم دیسپاچینگ متمرکز: یک سیستم دیسپاچینگ متمرکز با دسترسی همه جانبه به اطلاعات کاربردی مدیران مجموعه را قادر میسازد تا دید جامعی از عملیات داشته باشند و تصمیمات آگاهانه بگیرند.
ایجاد ارتباط موثر دوطرفه: دسترسی و بهکارگیری اطلاعات کاربردی منجر به ایجاد کانال ارتباط موثر بین تیم نظارتی و رانندگان میشود و به امکان مخابره دستورالعملهای بهموقع به رانندگان، نظارت بر سلامت خودرو و کاهش زمان تلف شده عملیات را فراهم میسازد.
برنامه ریزی خودکار مسیر: با استفاده از نرم افزار بهینه سازی مسیر میتوان بهترین مسیرها بر اساس عواملی مانند مسافت، شرایط ترافیکی و اولویت های تحویل شناسایی کرد. که این امر زمان انجام عملیات را به حداقل می رساند، مصرف سوخت را کاهش می دهد و بهره وری کلی را افزایش می دهد.
نظارت و تجزیه و تحلیل عملکرد: به طور مستمر شاخص های عملکرد کلیدی (KPI) مربوط به ارسال، مانند نرخ تحویل به موقع، استفاده از وسیله نقلیه و زمان پاسخ را نظارت و تجزیه و تحلیل کنید. این رویکرد مبتنی بر داده، شناسایی مناطق برای بهبود را امکان پذیر می کند و تصمیم گیری را آگاه می کند.
آموزش و توسعه مهارتها: ارائه آموزشهای جامع به تیم نظارت بر عملیات در جهت مدیریت موثر عملیات منجر به تضمین کیفیت عملیات لجستیک و جلب رضایت مشتری میشود.
با اجرای این استراتژیهای بهینهسازی، سازمانها میتوانند کارایی ارسال را افزایش دهند، رضایت مشتری را بهبود بخشند و تعالی عملیاتی را در مدیریت ناوگان و عملیات لجستیکی خود ایجاد کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.